Eerste week

Door: Ilse

Blijf op de hoogte en volg Ilse

27 April 2007 | Zweden, Örebro

De eerste werkweek zit er hier bijna op. Merk dat er toch wel wat dingen anders zijn hier op de universiteit. Vooral het middageten. In Nederland eet iedereen tussen de middag brood, hier wordt tussen de middag warm gegeten. Ik wist dat al wel, maar had niet verwacht dat de Zweden zelfgemaakt eten hier in een magnetron opwarmen. Er staan hier koelkasten waar iedereen zijn meegenomen voedsel in kan bewaren en een stuk of vier magnetrons waar het voedsel dan in verwarmd kan worden. Ze koken dus een avond van te voren, of een enkele keer in de week, stoppen het voedsel in de vriezer, en verwarmen het op de uni. Wel een raar idee, maar toch bevalt het me wel... tussen de middag warm eten. Ga vanavond of morgen maar even naar de IKEA, een paar van de invriesbakjes kopen. Ga ik morgen of zondag wat koken en dat allemaal invriezen. Moet me natuurlijk wel aanpassen aan de Zweedse gewoontes!

Zweedse les volgen kan op dit moment niet. Pas weer in het nieuwe seizoen. Ik ga maar door met mijn zelfstudie en mijn Pippi Langkous boek met luister-CD. Ook van mijn huisgenoten kan ik geen Zweeds leren. Die twee jongens zie ik niet veel. Dat Franse meisje spreekt inderdaad gebrekking Engels en wil ook geen Zweeds leren. Ook dat Zweedse meisje heb ik gister voor het eerst ontmoet. Ze zie ´hejhej` en ging meteen haar kamer in en deed de deur op slot. Daar heb ik dus ook niets aan!

De laptop is besteld. Duurt zo´n 10 werkdagen voordat deze binnen is. Dinsdag is het hier een feestdag, dus ik verwacht dat de laptop volgende week pas aankomt...

• 27 April 2007 - 09:17

Hans:

Wel goed eten hoor! Grapje. Je hebt voldoende reserve opgebouwd. Leuk dat we op de hoogte blijven via dit medium. Neem maandag mobiel van Ida mee zodat er betaalbaar gebeld kan worden vanuit Zweden, handig hè.

Groet

• 27 April 2007 - 09:27

Susanne:

Hey Ils, leuk om je belevenissen hier te lezen! Wat vreemd dat iedereen zijn eten in de magnetron stopt, is het eten in het restaurant te duur of niet lekker genoeg ofzo?? succes de komende week. is het trouwens mooi weer daar?

X Suus

• 27 April 2007 - 11:42

Simon :

Hoi Ilse,

Fijn dat de stage is geregeld en je al in aanraking komt met de Zweden!
    Wens je veel plezier en succes toe.

groeten simon

• 27 April 2007 - 14:32

Catelijne:

Hey Ilse,

Leuk om je verhalen te lezen! Hoe bevalt je stage? Grappig dat iedereen z'n eigen gemaakte magnetronmaaltijd meeneemt!
    Ben je al in het huis van je ouders geweest? Ik ben benieuwd!

Succes met alles en heel veel plezier!

Kus,
    Catelijne

PS: bedankt voor het terugsturen van mijn scriptie!

• 27 April 2007 - 17:02

Gaby:

Hej Ilse!
    Leuk om je verhalen te lezen!
    Grappig dat de eet-gewoonten zo anders zijn.
    Jammer dat je met je huisgenoten nog zo weinig contact hebt. Maar dat komt vast nog wel goed!
    Vi hors!

• 27 April 2007 - 19:22

Ida:

Hoi Ilse,

Leuk je bericht. Dat wordt koken het weekend!!! Je moet de groeten hebben van Oma en Opa.

Groeten
    Ida

• 28 April 2007 - 14:31

Saskia:

Hoi Ilse,

Wat is het allemaal snel gegaan zeg, leuk om je verhalen te lezen, ik ga het zeker allemaal bijhouden:) Bevalt het zweedse leven wel? enne zweedse kinderprogramma's kijken op tv blijkt net als kinderboeken lezen erg goed te helpen:)
    Heeel erg veel plezier daar in het hoge noorden en tot in augustus bij de presentaties!

xx Saskia

• 29 April 2007 - 16:59

Carine:

Hai Ilse,

Handig zo'n site!Ik vind het echt leuk om je verhalen te lezen, dus hou ons maar goed op de hoogte...
    Hoe is het met je? Was het erg vermoeiend zo'n eerste stageweek?
    Hier is het erg mooi weer, dus das wel heel erg lekker in zo'n lang koninginnedagweekend. Nou Ils, veel plezier daar en tot ziens in juni!!

Liefs,

Carine

• 01 Mei 2007 - 12:08

Eva:

He Ilse,

Leuk om je dagelijkse bezigheden te lezen. Ik ben ook begonnen met mijn stage tot nu toe gaat het allemaal zijn gangetje. Tot mails!

Eva

• 02 Mei 2007 - 08:00

Frederik (Zweden):

Hoi
    Wat betreft het warm eten word je er hier wel een beetje gaar van. Het zelfgemaakte magnetronvoer is overblijfsel van de dag of twee dagen ervoor. Wordt namelijk opzettelijk teveel eten gemaakt zodat ze het de dag of twee dagen erna ofzo mee kunnen nemen naar de magnetron op het werk. mjam mjam. Het is overigens wel zo dat veel Zweden met de lunch uit eten gaan. Volledige maaltijd met drinken, salade, warme maaltijd/buffet koffie met koekje kost rond de 6 EUR. Daar kun je niet zelf voor in de pot roeren.

groeten uit Zonnig Norrköping

• 02 Mei 2007 - 13:53

Rozemarijn:

Hoi Ilse,

Hoorde van Catelijne dat je al vertrokken was! Ik heb het de afgelopen maanden erg druk gehad, dus alles is mij ontschoten! Maar, ik ga nu je verhalen bijhouden! Je verhalen klinken leuk allemaal! In ieder geval heel veel plezier en succes met je stage!

X Rozemarijn

• 03 Mei 2007 - 13:46

Richard:

Hoi Ilse,

ziet er goed uit! Leuk die weblog.
    ik laat Ruben en Sophie vanavond zien hoe je erbij zit. veel groetjes en succes met alle zweedse gewoontjes...
    (gaat je vast lukken)

ciao (geen zweeds) Richard

• 03 Mei 2007 - 16:29

Jolanda:

Hey Ilse

He he eindelijk heb ik de site gevonden, ik kreeg hem niet te pakken.
    ben nu op de computer van Margot (vriendin) uit abcoude en kan gelijk op de site......
    thuis gelijk proberen.

Heb je het een beetje naar je zin in Zweden.
    en doet je auto het nog.

Ik moet eten kom snel weer online.
    groetjes Jolanda