GEKOCHT!!!

Door: Ilse

Blijf op de hoogte en volg Ilse

13 Juni 2007 | Zweden, Örebro

Het vervolg op het vorige stuk over het huis..... WE HEBBEN HET GEKOCHT! Het was eigenlijk niet de bedoeling om zo snel een huis te kopen, want we wilden eerst meer zekerheid qua baan voor Robert. Het huis stond immers al zo´n jaar of 5 leeg, dus wij dachten dat we alle tijd hadden omdat het toch al zo lang leeg stond.

Het huis stond op een niet veel bezochte Zweedse huizensite (hemverket.se). Ineens zag ik vrijdag dat het huisje vanaf 4 juni ook op Blocket stond aangeboden. Op Blocket wordt veel meer gekeken dus we dachten dat de oude eigenaren nu echt snel van hun huisje af wilden.

Afgelopen weekend was Robert´s vader ook in Zweden (Gayaneh wilde ook komen, maar die bleek het vliegtuig gemist te hebben, omdat de buschauffeur vanuit Utrecht naar Weeze veel te laat vertrok, meerdere keren verkeerd was gereden en ook nog in de file terecht kwam!!!). Robert, zijn vader en ik zijn toen zondag nogmaals bij het huisje wezen kijken. Robert en ik besloten op die dag dat we het toch echt wel wilde hebben. Het was niet duur, is gunstig gelegen bij Finspång waar Robert zeer waarschijnlijk een baan krijgt en ligt in een dorp (met voorzieningen!) zodat we mensen kunnen leren kennen. Ik heb toen zondag avond Freek en Anna gebeld (onze privé makelaars, haha) en gevraagd of zij de eigenaar wilden bellen om te vragen voor een afspraak met hem. Dan kon de eigenaar ons nog een `echte` rondleiding geven en onze vragen beantwoorden. Freek heeft dus zondag avond de eigenaar gebeld en belde daarna ons met de mededeling dat het huis verkocht was. Maandagmorgen (de volgende dag dus) zou de eigenaar naar het huisje komen om het schoon te maken en dan zou tussen 14 en 15uur de nieuwe mensen komen om het huisje te betalen. Freek stelde ons voor om er gewoon naar toe te gaan en dan maar af te wachten. Het huisje was immers mondeling verkocht. Een mondelinge overeenkomst `ik koop het` is in Zweden geen bindende overeenkomst. Pas als je 10% van het aankoopbedrag betaald hebt, is het huis van jou (alhoewel beide partijen en dan nog van af kunnen stappen!). De nieuwe kopers hadden nog geen 10% aanbetaald, dus in principe was het huis dus niet verkocht en hadden we nog een kans.

Wij stonden daar maandag morgen rond 11 uur voor de deur, maar geen eigenaar. Toen hebben we de hond (Marit) maar even laten zwemmen in een meertje vlak in de buurt. En een uurtje laten stonden we er weer. Toen kwam de buurman er aan.... Wij uitgelegd dat we op de eigenaar zaten te wachten en ineens kwam er een grote Amerikaanse bus aanrijden. Dat was dus de eigenaar en zijn vrouw. Wij een tijd met ze gepraat en wij proberen om vast die 10% te betalen voordat de andere kopers kwamen, maar dat deed de eigenaar niet. Hij wilde wachten, want hij had immers gezegd dat zij het huis mochten kopen. Wij moesten maar wachten en als de nieuwe kopers om 15uur er niet waren of ´nee` zeiden, konden wij het kopen.... Wij wachten en wachten..... Hopen dat ze niet voor 15uur op de stoep stonden, maar helaas!!! Om kwart voor drie kwamen ze aan hoor, 4 man.... De ene man had het huis vroeger gehuurd (hij was priester dacht ik), maar waarschijnlijk ging het om zijn zoon en schoondochter. Ook een jong stel. Zij hebben een tijd lopen wikken en wegen maar ze kwamen er achter dat het toch nog wel een hoop werk was (ze hadden hun duim op de verkeerde plaats zitten zei de oude eigenaar). Uiteindelijk besloten zij het niet te doen. Ze werden natuurlijk ook onder druk gezet door de oude eigenaar en door ons. Wij wilden ook weten waar we aan toe waren! Hebben we zeker tot vier uur moeten wachten totdat ze besloten hadden het niet te doen. De makelaar was ondertussen ook al aangekomen. Het huis stond niet via de makelaar te koop, maar de oude eigenaar kende de makelaar, zo kon hij wel helpen met het invullen van de papieren. Wij hebben toen 10% aanbetaald en moeten volgende week dinsdag (19 juni) wanneer we het huis echt intrekken , de rest betalen. Freek zal vandaag het contract nog even goed bekijken (voor het geval Robert en ik niet alles goed begrepen hebben), maar in principe hebben we dan vanaf 19 juni een eigen huis in Zweden. Het ligt in Igelfors, rare naam want igel betekent bloedzuiger en fors betekent stroomversnelling. Het huis ligt aan de rand van het dorp. Dit is prima voor dit moment, want dan kunnen we mensen leren kennen. Met twee buren hebben we al kennis gemaakt, een oude man en vrouw en aan de andere kant een jong stel (in verwachting van 2e kind). Onze achterburen moeten we nog ontmoeten, maar dat komt volgende week wel. Het huis heeft ruim 1100 vierkante meter tuin (gras en bomen) en heeft een schuurtje. Het huis is gedeeltelijk opgeknapt (nieuwe ramen, nieuwe vloeren, nieuwe water- en electriciteitleidingen) maar de hele bovenverdieping moet nog afgetimmerd worden. Je kijkt nu zo onder de dakpannen. Dat moet eerst geïsoleerd worden en daarna afgetimmerd worden. Dan komen er boven waarschijnlijk 2 slaapkamers en een hal. Beneden hebben we een badkamer, keuken, woonkamer en een tweede woon/slaapkamer. We kunnen dus nu prima in het huis beneden wonen, maar boven moet dus het een en ander gedaan worden. Ook moet het huis van binnen en van buiten geschilderd worden (ook de keukenkastjes bijvoorbeeld). Het leuke is wel dat we nu zelf alles kunnen bepalen....

Verder is het hier heerlijk weer. De hele week zon en zo´n 25 à 30 graden. Stom dat Gayaneh afgelopen weekend het vliegtuig had gemist. Ik hoop dat aankomend weekend Carine, Adrien, Rianne en Dave (ken ze van mijn middelbare school in Culemborg) meer geluk hebben!

De vader van Robert heeft wat foto´s gemaakt van afgelopen maandag. Als ik ze van hem ontvangen heb, zal ik ze bij dit bericht plaatsen.

• 13 Juni 2007 - 09:24

Marco:

Hartstikke leuk! Gefeliciteerd! Ik kome snel eff elangs op je kamer op werk, maar ik ben ou ook nog druk met onze eigen verhuizing - ik moet eigenlijk vandaag m'n kleine kamer (Sörbyängsvägen) uit :)
    Groeten, /Marco

• 13 Juni 2007 - 11:29

Xander:

Van harte Ilse en Robert! 'n Eigen stekkie... het heeft even wat moeite en zweeds geduld gekost, maar dan heb je ook wat! Veel plezier!

• 13 Juni 2007 - 19:37

Carine:

Gefeliciteerd!!! Gaan we dit weekend jullie stekkie bekijken??

Tot vrijdag!

Carine

• 13 Juni 2007 - 21:21

Gaby:

Hee Ilse!
    Wat ontzettend leuk voor jullie!
    Nu heb ik helemaal reden om jullie kant op te komen over een paar weekjes!
    Gefeliciteerd!

• 14 Juni 2007 - 07:40

Eva:

Hoi Ilse,

Gefeliciteerd met jullie huis!

Eva

• 14 Juni 2007 - 10:36

Ida:

Ilse dat is geweldig!!! Foto´s zien er mooi uit en het huis ook.

Groet
    Ida

• 19 Juni 2007 - 21:39

Fam Krol:

Hoi Ilse en Robbert,
    Gefeliciteerd met jullie nieuwe woning !!!