Lente,studie?,slaapkamer,songfestival,dorpsraad
Door: Ilse
Blijf op de hoogte en volg Ilse
23 Maart 2009 | Zweden, Igelfors
Ik heb nu een studie gevonden en ik ga me er zeer waarschijnlijk voor opgeven. Het is een lerarenopleiding via distans. Dat gaat dus via internet en ik hoef maar een paar keer per periode naar de universiteit (Karlstad). De opleiding ga ik via deeltijd doen. Dan studeer ik dus 50% en blijf ik daarnaast bij Mogård werken. Ik wil die baan niet opgeven, ik ben blij dat ik er uit ben. Daarnaast zijn er veel mensen werkloos, dus ik moet blij zijn dat ik uberhaupt een baantje heb. Op dit moment is 8% van de mensen werkloos. Bij jongeren (tussen de 15 en 24 jaar) is 25% werkloos. Ik ga me dus zeer waarschijnlijk opgeven voor die opleiding, en hoop dat ik aan alle ingangseisen voldoe!
De eerste slaapkamer is geisoleerd boven. Zie de foto´s. Nu moeten we op zoek naar een behangetje en naar een nieuwe vloer. Ook gaan we een nieuw bed kopen, want het bed wat we nu hebben is te hoog. Het past dus niet onder de schuine wand in de kamer!
Verder is het songfestival (melodifestivalen) enorm populair hier in Zweden. Heel veel artiesten doen mee en de halve top 40 staat vol met songfestivalnummers. Het lied wat gewonnen heeft en dus naar Moskou gaat is:
Nu is er een hele discussie ontstaan bij een lied wat in de stemtijd (reklametijd) is gedraaid. Het is een parodie op Rusland, maar de ambassade vond dit lied helemaal niet grappig en diskriminerend. De Zweedse bevolking kan er geloof ik wel om lachen. Het is in ieder geval een hit hier! Ik weet eigenlijk zelf niet goed wat ik er van moet vinden. Sommige dingen slaan nergens op! Ze doen bijvoorbeeld een beer aan een ketting na. Ik kan me voorstellen dat mensen het diskriminerend vinden. Ik zal eens een vrouwtje uit Rusland vragen of zij weet wat er precies gezegd wordt. Die vrouw zit bij mij op de Zweedse les. Helaas is het filmpje niet echt scherp: http://www.youtube.com/watch?v=wnHGxw7pgCc Jammer dat het songfestival niet in Amsterdam was, wat voor filmpje zou er dan gemaakt/gezongen zijn? Dansende kaaskoppen op klompen? Drugsverslaafden? Tulpen?
Robert is gevraagd of hij in de dorpsraad wil gaan. Deze raad houdt zich bezig met het ontwikkelen van Igelfors en Regna. Het thema van dit jaar is ´huisvesting`. Ze gaan zich onder andere bezig houden hoe deze dorpen mensen kunnen `lokken` om hier te gaan wonen. Wel interessant natuurlijk!
Zie de foto´s voor de slaapkamer boven!
23 Maart 2009 - 10:04
Wout En Marion:
Beste Ilse en Robert,
Wij hebben zaterdag voor het eerst in onze ligstoelen in de tuin én in de zon gelegen, maar vandaag stormt het alweer. Werk is nog steeds druk bij Agatech, bij mijn werk Santander ook, want we gaan verhuizen naar Utrecht per 1 mei. Ga ik 2 uur extra reizen (met de bus!) per dag. Groetjes! -
23 Maart 2009 - 11:13
Anna:
Hej Ilse!
Det är alltid kul att läsa det senaste från Igelfors. Det händer mycket, så nu är det nog dags att jag och pojkarna kommer förbi. Vi tog ut barnens trädgårdsmöbler i lördags, men de är ju helt vita nu...:-(
Kul att du hittat en kurs. Hur många poäng/inriktning etc? Har du kollar Dalarnas Universitet, du.se? De har många kurser på distans och de är väldigt proffsiga på den biten, måste jag säga.
Nu ska jag fortsätta läsa. Ha det bra! -
23 Maart 2009 - 14:39
Ida:
Hoi Ilse en Robert,
Klinkt goed om te gaan studeren! Doen! Het weer is hier verschrikkelijk vandaag, koud, wind bah niet echt voorjaar! Die kamer is mooi geworden hoor!
Liefs,
Ida -
24 Maart 2009 - 20:45
Richard & Anita:
Hoi aankomende dorpsburgemeester :>)en dorpsburgemeestersvrouw.
Proficiat met je a.s. verjaardag morgen.
maak er een mooie dag van samen en tot ziens/mails/horens.
groetjes (ook van Ruben & Sophie)
28 April 2009 - 06:13
Jan:
Zoals altijd een biertje aanwezig bij het klussen zie ik :).
Cheers,
Jan -
01 Juni 2009 - 15:56
Inge:
Hey Ilse en Robert, doe eens een leuke update.
Dat songfestival hebben jullie toch echt verloren. uhhh, wij ook...